loading

Zorggebouw De Villa wint Architectuurprijs Apeldoorn

Category

Publicaties

Tijdens de 20e Nacht van de Architectuur op vrijdag 29 november jl. heeft De Villa de architectuurprijs Apeldoorn 2013 gewonnen. Het gebouw aan de Zutphensestraat bestaat uit een dagopvang voor 46 bezoekers. Op de begane grond hebben zij een kaarsenmakerij een zeepatelier en ze kunnen ‘snoezelen’ in de speciale geur- en kleurkamer. Op de verdiepingen zijn een twaalftal appartementen gesitueerd waarin personen met een verstandelijke handicap wonen onder begeleiding. Opdrachtgever ’s Heeren Loo wil met dit soort relatief kleine woon- en opvangvoorzieningen mensen met een verstandelijke handicap zo goed mogelijk in de maatschappij laten integreren.

De vakjury -Edwin Oostmeijer (projectontwikkelaar en juryvoorzitter), Hans van den Dobbelsteen (architect), Marieke Hillen (architectuurhistoricus), Marc Reniers (architect), Maike van Stiphout (landschapsarchitect) en Wouter Veldhuis (architect, stedenbouwkundige)- was onder de indruk van de ruimtelijkheid, de overmaat in de verkeersruimten en de verfijnde materialisering. In het juryrapport spreken zij hun waardering uit over de menging en ontmenging van de twee gebruikersgroepen die tot stand is gebracht zonder dat het gebouw uiteen valt in twee verschillende delen. De jury constateert dat alle betrokken partijen met grote zorgvuldigheid, toewijding en liefde het project tot stand hebben gebracht. De Villa onderscheidt zich hiermee van veel andere zorggebouwen.

Architect Bart van Kampen heeft namens De Zwarte Hond samen met interieurarchitecte Anne Blussé van LAB 3 de prijs in ontvangst genomen.

Meer info? Mail Bart van Kampen of ga naar het projectitem.

Zie hier originele artikel